Nieuws

Meeste zelfstandigen komen de crisis wel door

07 april 2020
www.zparnhem.nl

Het grootste deel van de zelfstandige ondernemers kunnen met de tegemoetkomingen die de overheid heeft aangeboden, het inkomen van hun partner of door hun opgebouwde buffer rondkomen. Daarmee tonen we maar weer aan hoe veerkrachtig we zijn en goed kunnen omgaan met veranderingen en onzekerheden. Toch zijn er groepen die in de problemen komen. 


Werk kan in meeste gevallen doorgaan

In de meeste gevallen komen ondernemers niet helemaal stil te staan. Ze kunnen gewoon (20%) of gedeeltelijk (31,7%) doorgaan met hun werkzaamheden. Toch is er ook een grote groep die niet door kan (31,1%). Gelukkig hebben de meeste ondernemers een buffer opgebouwd, waar ze drie maanden of langer mee vooruit kunnen (61,5%). Een klein deel kan echter nog geen maand vooruit met hun buffer (9,7%). We zien dan ook dat degene die nauwelijks een buffer hebben opgebouwd, aanspraak willen gaan maken op een regeling.

 

Gaan ondernemers gebruik maken van de regelingen?

Van de respondenten vraagt 39% van de zzp’ers geen enkele ondersteuning aan. 11% weet nog niet of ze gebruik gaan maken van de maatregelen en 27% gaat gebruik maken van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Nog eens 11% vraagt niet alleen de Tozo aan, maar ook uitstel van betaling bij de Belastingdienst. 6% gaat alleen uitstel van betaling van belasting aanvragen.

 

Kunnen ondernemers deze crisis overleven?

31,9 % denkt dat het steunpakket niet voldoende is om de kosten te dekken. Dit zijn ook de mensen die de ondersteuning het hardst nodig hebben. 40,5% heeft geen ondersteuning nodig en bijna 27% denkt aan de ondersteuning genoeg te hebben. Het grootste deel van de ondernemers heeft ook een partner die inkomen genereert. In meer dan 50% loopt het inkomen van de partner van de respondent door. 32% van de respondenten heeft geen partner of heeft een partner zonder inkomen.

 

Zorgen om deel van ondernemers

We zien dat de meeste ondernemers door kunnen en deze coronacrisis kunnen overleven. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de duur van de overheidsmaatregelen. Toch maken we ons veel zorgen over een bepaalde groep ondernemers. Een grote groep is namelijk alleenverdiener, heeft dus geen partner met een inkomen en is getroffen door de coronamaatregelen van het kabinet. Deze groep ondernemers verdient extra aandacht. We zien dat vooral de ondernemers die bijna geen buffer hebben aanspraak gaan maken op de regelingen. Daarnaast zijn er ook voorwaarden verbonden aan de regelingen, waardoor lang niet alle ondernemers gebruik kunnen maken van een regeling terwijl ze dat misschien wel nodig hebben. De zelfstandige organisaties zoals PZO & ZZP Nederland blijven daarom vragen om extra aandacht voor de ondernemers die nu tussen wal en schip vallen.
 

(bron: PZO)

Plaats een reactie
*
*

 
www.zparnhem.nl
De Liemerse gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar werken samen om de Liemerse ondernemers op dit moment op de beste manier te… Lees verder
 
www.zparnhem.nl
  Overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) Uitstel gemeentelijke belastingen Tijdelijke Noodfonds Ondernemersfonds… Lees verder
 
www.zparnhem.nl
Eli te Winkel - lid van ZP Arnhem - nam ons interactief aan de hand en mee in zijn online presentatie 'Pitchen… Lees verder
 
De belangrijkste hulpmaatregelen voor ondernemers Lees verder
 
 
 
 
 
 

Stichting ZP Arnhem

KvK: 75728885
Telefoon: 0853038678
Email algemeen: info@zparnhem.nl

Kantoor adres: (op afspraak)
Veilingstraat 17
6827 AK Arnhem
Terug naar boven